Μέλη ΔΕΠ - Επιστημονικοί Συνεργάτες - Διοικητικό Προσωπικό

Προσωπικό

Όνομα Ιδιότητα Βιογραφικό
Θεόδωρος Τρουπής Καθηγητής - Διευθυντής
Χρήστος Μαρκόπουλος Ομότιμος Καθηγητής
Κωνσταντίνος Βλάσης Καθηγητής
Θεανώ Δεμέστιχα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Μαρία Πιάγκου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Βασίλειος Πρωτογέρου Αναπληρωτής Καθηγητής
Μάριος Σαλμάς Αναπληρωτής Καθηγητής
Δημήτριος Φιλίππου Αναπληρωτής Καθηγητής
Παναγιώτης Σκανδαλάκης Ομότιμος Καθηγητής
Διονύσιος Βενιεράτος Ομότιμος Καθηγητής
Αλέξανδρος Παράσχος Αφ. Αναπληρωτής Καθηγητής
Γεώργιος Τρουπής Αφ. Αναπληρωτής Καθηγητής
Παναγιώτης Γιαβόπουλος Επιστημονικός Συνεργάτης
Νικόλαος Παππάς Επιστημονικός Συνεργάτης
Αλέξανδρος Σαμόλης Επιστημονικός Συνεργάτης
Γεώργιος Τσακωτός Επίκουρος Καθηγητής
Ιωάννης Χιώτης Επιστημονικός Συνεργάτης
Δημοσθένης Χρυσικός Επίκουρος Καθηγητής
Γεώργιος Τσικούρης Επιστημονικός Συνεργάτης
Shihada Ameer Επιστημονικός Συνεργάτης
Βασιλική Μπίτσικα Ε.Τ.Ε.Π.
Μαρία Παθιάκη Ι.Δ.Α.Χ.
Άννα Μαρία Πολυχρονοπούλου Γραμματέας του Αγγλόφωνου Τμήματος

Χιώτης Ν. Ιωάννης

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Δρ. Χιώτης Ν. Ιωάννης, MD, PhD, MSc, επικεφαλής της Arthrosis Clinic, είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Αθλητίατρος. Έχει εξειδικευθεί στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και με τις νεότερες τεχνολογίες των Robotics Technology. Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα του τμήματος Ιατρικής, Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και έχει λάβει υποτροφία από την Ελληνική Αρθροσκοπική Εταιρεία και το Κέντρο Αρθροσκόπησης & Χειρουργικής Ώμου του Ιασώ General Hospital.

Ο κος Χιώτης είναι Αναπλ. Διευθυντής της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία, Μέλος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) και Επιστημονικός Συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών – Έδρα Ανατομίας.

Φιλίππου Δημήτριος

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Δημήτρης Φιλίππου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε Ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1995. Ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή το 2002 και έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα».

Έλαβε τον τίτλο της Γενικής Χειρουργικής το 2006. Εχει εκπαιδευτεί και μετεκπαιδευτεί σε διάφορα κέντρα στην Ελλάδα, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και διετέλεσε Διευθυντής στο Νοσοκομείο «Άγιος Διονύσιος» στην Αίγινα, και της Κλινικής «Νέο Αθήναιο – Ευρωθεραπεία».

Εχει διδάξει σε διάφορες σχολές του ΕΚΠΑ και από το 2019 είναι Επίκουρος Καθηγητής Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, διδάσκοντας τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής. Πρόσφατα επιλέχθηκε και διορίστηκε Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Είναι επίσης Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων και Εκτελεστικό Μέλος του ΚΕΣΥ.

Παρουσιάζει σημαντικότατο επιστημονικό, συγγραφικό και ερευνητικό έργο. Εχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα. Διαθέτει πολυάριθμες επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά περιοδικά και σημαντικό αριθμό ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή ιατρικά συνέδρια. Επίσης έχει συμμετάσχει στη μετάφραση και επιμέλεια πολλών ιατρικών βιβλίων, τα οποία διδάσκονται στα Πανεπιστήμια ολόκληρης της χώρα στις Ιατρικές Σχολές και τα υπόλοιπα τμήματα Επιστημών Υγείας. Εχει εκδόσει βιβλία στην Αγγλική με συμμετοχή διεθνούς φήμης συγγραφέων, ιατρών και ερευνητών, τα οποία κυκλοφορούν στο εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει και στη συγγραφή διεθνών εκδόσεων. Τέλος, έχει συμβάλει στην έκδοση πολλών ενημερωτικών εκδόσεων για το ευρύ κοινό.

Σαλμάς Μάριος

Βιογραφικό σημείωμα

Χειρούργος Ορθοπαιδικός Τραυματολόγος
Διδάκτορος Πανεπιστημίου Πατρών Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Γεννήθηκε στην Αμφιλοχία το 1968 και είναι παντρεμένος με δυο παιδιά.
Το 1985 εισήχθη στην ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το 1991 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή.
Κατά τα φοιτητικά του χρόνια ήταν υποβοηθός στο Εργαστήριο της Ανατομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όπου βοηθούσε στην διδασκαλία των μαθημάτων της ανατομίας.
Το 1991-92 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Αλεξανδρούπολη.
Το 1993-1994 υπηρέτησε την υπηρεσία υπαίθρου στο αγροτικό ιατρείο Κεφαλόβρυσου Νομού Ιωαννίνων.
Το 1994-1998 έκανε την ειδικότητα του στην Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών στο Νοσοκομείο του ΡΙΟ.
Το 1999 εξελέγη Λέκτορας στο Εργαστήριο της Περιγραφικής Ανατομικής του Ανθρώπου της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 1999 έως σήμερα διδάσκει Προπτυχιακά αλλά και Μεταπτυχιακά μαθήματα στην Περιγραφική Ανατομική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο εργαστήριο της Περιγραφικής Ανατομικής.
Το 2019 εξελέγη στην βαθμίδα του μόνιμου Επίκουρου καθηγητή στο Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 2020 εξελέγη στην βαθμίδα του Αναπληρωτή καθηγητή στο Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μέχρι τον Ιούλιο του 2021 έχει 58 δημοσιευμένες ξενόγλωσσες εργασίες στη βάση δεδομένων pubmed με Συνολικό βαθμό απήχησης Impact Factor: 101.521 και Συνολικό αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών (citations) : 450
Το 1995 βραβεύτηκε με το βραβείο της καλύτερης ερευνητικής δουλειάς στο Πανελλήνιο Ορθοπεδικό Συνέδριο που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας.
Μετεκπαιδευθείς στην Ζυρίχη δίπλα στον κορυφαίο Χειρουργό ώμου Christian Gerber (1998) και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Mass general του Harvard, δίπλα στον καθηγητή J.P. Warner.
Είναι εξειδικευμένος στην χειρουργική του γόνατος, του ισχίου, του ώμου και της σπονδυλικής στήλης. Τα τελευταία 5 χρόνια εφαρμόζει τη Ρομποτική τεχνολογία στην ορθοπαιδική (ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος, ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου).
Επίσης, ήταν γιατρός σε κορυφαίες αθλητικές ομάδες μεταξύ των οποίων η Εθνική Ομάδα -ομοσπονδία- της Άρσης Βαρών, ο Εθνικός Αστέρας (ποδόσφαιρο), ο Έσπερος (Α1 basket) και είναι γιατρός της Εθνικής Ομάδας Καράτε κ.α

Μαρκόπουλος Ι. Χρήστος

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Χρήστος Μαρκόπουλος, MD, MPhil(UK), PhD, FEBS είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Τομέας Βασικών Ιατρικών Επιστημών, Ανατομία – Ανατομείο (Γουδί)

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979 και ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική (1985). Έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1985 και κατέχει MPhil πτυχίο στην Ογκολογία – Καρκίνο του Μαστού από την Ιατρική Σχολή του St. George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου-UK (1988). Ειδικεύτηκε στη διαχείριση ασθενών με καρκίνο του μαστού εργαζόμενος ως Senior Registrar in Surgery (University staff) της μονάδας μαστού του St. George’s Hospital and Medical School και στο Βασιλικό νοσοκομείο The Royal Marsden στο Λονδίνο (1985-1988). Έχει επίσης εργαστεί ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Ludwing Institute for Cancer Research στο Sutton-Surrey, Ηνωμένο Βασίλειο (1986-7).

Ο καθηγητής Μαρκόπουλος, είναι Πρόεδρος της UEMS -Division of Breast Surgery και επικεφαλής της εξεταστικής Επιτροπής των εξετάσεων για απόκτηση του Ευρωπαϊκού Διπλώματος EBSQ in Breast Surgery (2016-2020). Έχει υπάρξει εκλεγμένο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (2010-2016) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ειδικών για τον Καρκίνο του Μαστού (EUSOMA) και είναι μέλος αρκετών ιατρικών, επιστημονικών ενώσεων, μεταξύ των οποίων η UK-Association of Breast Surgery at The Royal College of Surgeons (ABS), American College of Breast Surgeons (ACBS) και η European Society of Surgical Oncology (ESSO).

Είναι ο ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Μαστού (ΕΧΕΜ / HSBS 2000), την οποία επίσης υπηρέτησε ως Πρόεδρος από το 2000 έως το 2016, όταν παραιτήθηκε για να επικεντρωθεί στα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της UEMS -Division of Breast Surgery, και ήταν ο επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και κλινικών δοκιμών της ΕΧΕΜ.

Είναι επίσης ο επικεφαλής καθηγητής του μαθήματος επιλογής με τίτλο «Παθήσεις του Μαστού» για τους φοιτητές του 10ου και 12ου εξαμήνου στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο καθηγητής Μαρκόπουλος είναι εθνικός συντονιστής και Principal Investigator σε διάφορα διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και κλινικές δοκιμές και έχει δημοσιεύσει πάνω από 350 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή και ελληνικά ιατρικά περιοδικά (με 7.500 αναφορές, h-index 39 και i10-index 122. Έχει επίσης συγγράψει (4) και ήταν Editor (17) διαφόρων βιβλίων για τις ασθένειες του μαστού και τη χειρουργική του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του “European Textbook of Breast Cancer Management for Surgeons” (Springer 2018), επίσημο βιβλίο των εξετάσεων EBSQ στη Χειρουργική του Μαστού.

Είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής σε δύο Ελληνικές Εθελοντικές οργανώσεις γυναικών για το Καρκίνο του Μαστού και της Europa Donna Hellas. Έχει οργανώσει ένα μεγάλο αριθμό εθνικών και διεθνών μεταπτυχιακών μαθημάτων και συναντήσεων για τον καρκίνο του μαστού τα τελευταία 30 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης των 2 ημερών του Οκτωβρίου σχετικά με την «πρόοδο στη διαχείριση του καρκίνου του μαστού» που διοργανώνει ετησίως από το 1996, και έχει δώσει μεγάλο αριθμό διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι αποδέκτης μιας σειράς επιστημονικών βραβείων κατά τη διάρκεια συνεδρίων και επίτιμων βραβείων για το έργο του με ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Σαμόλης Αλέξανδρος

Βιογραφικό σημείωμα

(Ιατρός) MD, MSc, PhD
Επιστημονικός Συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής
του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
στο Εργαστήριο Ανατομίας – «Ανατομείο»

Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Πανεπιστημιακή Πτυχιακή – Εκπαίδευση:

2011: Απόκτηση Πτυχίου στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδι­στριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

2006-2010: Βοηθός στο Εργαστήριο Ανατομίας – «Ανατομείο» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην άσκηση των φοιτητών.


Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση:

2014: Απόκτηση Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Καρδιοαναπνευστική Αναζωογό­νηση» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

2018: Απόκτηση Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Πολιτική Υγείας και Σχεδιασμός Υπηρεσιών Υγείας» του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Κύπρου.


Ακαδημαϊκή Δράση:

2017: Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Εργαστήριο Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομικής «Ανατομείο».

2011-σήμερα: Συμμετοχή και παρακολούθηση ιατρικών ημερίδων, συνεδρίων και συμποσίων καθώς επίσης και αρθρογράφηση σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.

2012-σήμερα: Επιστημονικός Συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Εργαστήριο Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομικής «Ανατομείο». Συμμετοχή σε όλες τις εκπαιδευτικές δράσεις του Εργαστηρίου.

2018: Συμμετοχή στο διαπανεπιστημιακό διατομεακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Ιατρική Φυσική – Ακτινοφυσική».

2020: Συμμετοχή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Χειρουργικής Ανατομίας» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τσακωτός Αλ. Γεώργιος

Βιογραφικό σημείωμα

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΣΑΚΩΤΟΣ ΑΛ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Τρίπολη Αρκαδίας
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ταϋγέτου 7 – Μαρούσι Αττικής
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 6977601081
ΠΑΡΟΥΣΑ ΘΕΣΗ: Αναπληρωτής Διευθυντής Χειρουργός Ορθοπαιδικός Νοσοκομείου METROPOLITAN
e-mail: gtsakotos@gmail.com
website: www.tsakotos.gr

ANΩTATH ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Διδάκτωρ  Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (MSc) στα «Μεταβολικά νοσήματα των οστών»

ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 • Επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Περιγραφικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
 • Αναπληρωτής Διευθυντής Χειρουργός Ορθοπαιδικός Νοσοκομείου METROPOLITAN
 • Αντιπρόεδρος του Νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) του Δήμου Τρίπολης
 • Μέλος της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής καταπολέμησης του ντόπινγκ
 • Μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Αμοιβών και Τιμών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΟΠΥΥ\

ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Ελληνικές

 • Mέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
 • Μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης ΕΛ.Ι.ΟΣ.
 • Έκτακτο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας
 • Μέλος της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρίας

  Διεθνείς

 • Full Member of the European Hip Society
 • Member of European Society of Sports Traumatology, Knee Surgery & Arthroscopy (ESSKA)
 • Member of European Knee Associates (EKA)
 • Associate Member of ISAKOS (International Society of Arthroscopy, Knee Surgery and Orthopaedic Sports Medicine)
Πληκτρολογήστε εδώ
Προτιμήσεις απορρήτου

Όταν επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας μας, ενδέχεται να αποθηκεύονται πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις Προτιμήσεις απορρήτου σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies, κυρίως από υπηρεσίες τρίτων. Καθορίστε τις Προτιμήσεις απορρήτου σας ή/και συμφωνήστε με τη χρήση των cookies από εμάς.